Судың сапасы туралы ақпарат
Жыл сайын жаз мезгілінде Қ.Сәтбаев каналының суында жасыл өсімдіктердің (балдырлардың) гүлденуі және ыдырауы байқалады.
Биыл маусым-шілде-тамыз айларында ауа температурасының 3-5 градусқа жоғары болуына байланысты, соған сәйкес су көзіндегі бастапқы судың температурасының климаттық нормадан 3-5 градусқа жоғары болуына байланысты көк-жасыл балдырлардың гүлдену үрдісі шыңына жетіп, олардың ыдырау процесі әдеттегіден ерте басталды. Нәтижесінде бастапқы судың өзіндік иісі пайда болады.
2022 жылдың 24 маусымынан бастап «Қарағанды Су» ЖШС зертханасы Қ.Сәтбаев атындағы арнаның үстіңгі көзінде Қазақстан Республикасы Ұлттық экономика министрінің 16.03.2015ж. №209 бұйрығымен бекітілген Санитариялық ережелердің 3-ші тармағының талаптарына сәйкес келмейтін өткір «лай» иіспен су өсімдіктерінің гүлденуі анықталып, тіркелді.
Жылдың жазғы кезеңде органолептикалық көрсеткіштері бойынша бастапқы су сапасының нашарлауы «гүлдену» шыңында жер үсті көзінің суында фитопланктонның (балдырлардың) су қоймасындағы көп мөлшерімен байланысты. Олардың болуы суды тазарту процесін жүргізуге де, ауыз судың сапасына да теріс әсер етеді. Балдырлар суға жағымсыз иіс береді, әсіресе көк-жасыл балдырлардың өкілдері ерекшеленеді, олардың қалдық өнімі геосминнің бөлінуі болып табылады, бұл бөгде иістің пайда болуына себеп болады.
Бастапқы судың иісін жою үшін, сондай-ақ профилактикалық мақсатта 28 маусым мен 10 тамыз аралығында «Қарағанды Су» ЖШС су тазарту құрылымының көмір цехында судың барлық көлемі белсендірілген көмірмен бөгде иістерді жоюдан өтті. Суды тазарту үшін суды сұйық хлормен дезинфекциялаудан басқа, суды төменгі негізді коагулянтпен – алюминий оксихлоридімен тазартудан басқа, қосымша белсендірілген көмірмен суды тазарту қолданылады.
Тамыздың үшінші онкүндігінде судағы су өсімдіктерінің ыдырау процесі басталды, бұл процесс те геосминнің бөлінуімен жүреді, бұл суға жағымсыз иіс береді.
Ауыз суда хлоры бар реагенттермен әрекеттескенде және электр шәйнектерін, су жылытқыштарын және т.б. пайдаланған кезде судың температурасы көтерілгенде иіс күшейеді.
Сонымен қатар, ауыз судағы иістің пайда болуына гидравликалық тасымалдау режимі және тұтынушылардың суды пайдалану қарқындылығы әсер етеді.
Осыған байланысты 25 тамыздан бастап су тазартудың қолданыстағы кезеңдерімен қатар, суды көміртендіру процесі (белсендірілген көмірмен тазарту) - қайтадан ауыз суды дайындау цикліне енгізілді.